Kays Ave Living Lane

This project has been completed. 

The Kays Avenue East to Albermarle St laneway in Dulwich HIll is getting a makeover!

Council is working with residents to improve the laneway between Kays Avenue East and Albermarle Street in Dulwich Hill. The laneway design is currently being finalised, and will go out to tender for construction.

Construction is expected to commence in early 2015.

The laneway makeover includes:

  • Rain gardens to reduce flooding and filter stormwater so that it is clean before it flows to the river
  • New bike path linking Albermarle Street and School Parade
  • Landscaping
  • Removal of weed tress and new trees planted
  • New additional parking in Kays Avenue

After construction there will be a community planting day.

The Kays Avenue East to Albermarle St laneway in Dulwich HIll is getting a makeover!

Council is working with residents to improve the laneway between Kays Avenue East and Albermarle Street in Dulwich Hill. The laneway design is currently being finalised, and will go out to tender for construction.

Construction is expected to commence in early 2015.

The laneway makeover includes:

  • Rain gardens to reduce flooding and filter stormwater so that it is clean before it flows to the river
  • New bike path linking Albermarle Street and School Parade
  • Landscaping
  • Removal of weed tress and new trees planted
  • New additional parking in Kays Avenue

After construction there will be a community planting day.

Comments are now closed.


 The draft design can be viewed here.

The fence is the property of Railcorp and we are working with them to make improvements on the Railcorp land. The fence is now non-compliant so is due for replacement with new fencing. The new fencing will be like the school fencing now being used in public schools (just like the fencing at Marrickville West Primary School). Railcorp is investigating whether there is funding to replace the fence at the same time as Council does the works in the laneway. (We will let you know as soon as we hear any news!) Railcorp has give Council permission to grow climbers on the fence, so this should hide the railway line and help to reduce the amount of pollution from the diesel trains.
Council has collected seeds from the native plants growing along the railway corridor near Dulwich Hill railway station. These seeds are being raised at Council's nursery and will be planted along the railway corridor as part of the Kays Avenue Living Lane project.

Claire-Waterevolution about 5 years ago

The draft design doesn't seem to specify what type of fence will be used to separate the walkway from the rail corridor. The current fence is an eyesore. As is the unmaintained land on the railway side of the fence. I can't see the SRA doing anything about landscaping their side of the fence and so the plan really needs to deal with this problem. Perhaps shrubs on the SRA side of the fence will help contain pollutants from the diesel trains and hide what will always be an empty piece of land.

If existing walls are to remain on the south side of the walkway then structures which will prevent graffiti must be considered.

Challis about 5 years ago

I think this will look great! Will be a huge benefit for pedestrians and cyclists in the area - and probably great for real estate value (I would think) - especially considering how dreary the lane looks like now!

AliciaM about 5 years ago

Just seen the detail and HORRIFIED to to see what a big problem this will be for people who live at the end of the street, like us. There are definitely benefits, but how would you feel if suddenly you couldn't park outside your house, or outside next door, or across the road? We all know how it works, people get used to having their own spot - how will others feel if we or others are parked in their spot? I really don't understand why this protrudes so much into space we all use everyday. Maybe the solution is to push the design back / have a smaller width so that people are not so affected. We bought our place recently, and understood we would be able to park outside. This change will knock a lot of money off the value of our property and others around us. Really worried, but keen to find a solution that works for everyone.
Brendan and Bibi

brendan&bibi about 5 years ago

All designs contain desirable elements. Option 1 looks to be closest to the ideal in terms of rain garden area(which is one of the important factors for flood alleviation and treatment of storm water). It also has the least open paved area available to the street (Kayes AV EAST) to discourage parking on footpaths especially at the turning area. Ideally doing everything possible to prevent car access to pedestrian paths is best. Will there be anything from preventing vehicles blocking path entrances at either end? Currently cars park across the ramp access at the entrance to the path leading to the station, which is a hazard for cyclists and wheel chairs.
Parking should be adequate for residents of Kayes Av, with the provision of 90 degree angle parking, making up for the kerb area taken up by the design.
As far as garbage trucks are concerned, the road width is adequate to perform an easy three point turn as they currently would anyway.

BruceL about 5 years ago

The first two options look very good and we are not sure on the roundabout on option 3. We don't think the garbage trucks will be able to turn and will run over curbs and damage them. The group did discuss a Y shaped turning bay at one stage? Parking is an issue in the street even with the extra space at the end of the road. Consideration should be given to making all one side of the street angle parking as the street is wide enough and would provide greater capacity.

Access to our side gate and garage at the rear is important to us.

Otherwise we totally support the initiative.

Phil and Maree about 5 years ago

We have already received some great comments, recommendations and points to discuss at next Thursday's site meeting:

"Break up the path with a swale and bridge"

"..parking will be reduced...what about introducing front tor rear to curb parking on one side of the street"

"It would be good if the curb design in part has a smooth berm in part to allow for bicycles, etc."

"Curious to know the material used for the path, which in my estimation should be pervious, yet not shed material down to the lower part of the site."

"...will we be able to park a car on it as my grandparents need to get themselves & wheelchairs out & enter their house from the rear."

"What will be the situation for parking for those at the end of the road....because currenlty there are at least 3-4 cars that park there."

Please keep your feeback coming! You can post comments on this Design Feedback page, or you can email me at water@marrickville.nsw.gov.au

Look forward to seeing you on 6th March.

Claire

Claire Hanley
Senior Environment Officer - Water and Catchments
Marrickville Council

Claire-Waterevolution about 5 years ago